Lavínový kurz 25.-27.1.

Vo Veľkej Fatre sa zišlo zopár skvelých ľudí, aby si pod vedením horských vodcov osvojili základné pravidlá pre bezpečný pohyb v zasneženej krajine. Okrem toho sa naučili pracovať s lavínovým prístrojom a zvládli postup pri lavínovej nehode.
pondelok, 28. január 2013

Posledný januárový víkend sa vo Veľkej Fatre zišlo zopár skvelých ľudí pod vedením horských vodcov Martin Kyrca a Pavla Žofku, aby sa naučili a osvojili si základné pravidlá pre pohyb v zasneženej krajine a rozpoznali lavínové nebezpečenstvo priamo v teréne. Okrem toho sa naučili pracovať s lavínovým prístrojom, sondou, lopatou a zvládli postup pri lavínovej nehode.

Skvelá partia ľudí z celého slovenska, ale aj moravy, sa zišli v piatok večer v zasneženej Veľkej Fatre. Ubytovanie, večera, pivo a mohla sa začať úvodná prednáška - materiál a základné fungovanie a práca s lavínovým vyhľadávačom, kamarátska pomoc, testy stability. Pre niekoho čiastočne známe, pre iných úplne nové informácie.

Sobota bola určená na praktický tréning vyhľadávania s lavínovými prístrojmi jedného a viacerých zasypaných. Večer opäť prednáška. Tentokrát z oblasti lavínovej prevencie.

Nedeľa nás privítala jasným a slnečným počasím. Ráno bolo venované práci s lavínovými prístrojmi a kamarátskej pomoci. Neskôr nás čakala krátka túra do okolia. Túra bola zameraná na sledovanie terénu a porovnávanie informácií z prednášky priamo v teréne. Narazili sme na terén, kde bolo nevyhnutné sa rozhodnúť či ísť alebo neísť "do toho". Rozhodnutie bolo na hrane, no v medziach bezpečia. Vďaka tomu sme si pozreli lavínový nános nie starší ako pár dní a určili príčinu uvoľnenia snehovej masy.

Víkend plný zážitkov a nových informácií je za nami. "Odpálili" sme si ABS batoh a každý si odniesol praktickú lavínovú kartu na pamiatku. Niekto sa presvedčil, že nastal čas kúpiť si vlastnú lavínovú výbavu, alebo ju aspoň posunúť na modernejšiu úroveň. Poniektorým bolo málo a radi by sa dozvedeli viac na jednom z rozšírených lavínových kurzov.

Rado, Peťo1, Ľubo, Lucia, Peťo2, Tomáš, Zuzana, Petr a David - ďakujeme za účasť! Bolo nám s vami príjemne. Prajeme pekné a hlavne bezpečné túry. Tešíme sa na spoločné stretnutie niekde v zasnežených horách!

Martin Kyrc a Pavel Žofka, horskí vodcovia UIAGM