Skialp-lavínové kurzy 2019/2020

Vydarená sezóna za nami a nové infekčné ochorenie s nami. Napriek epidemiologickej situácii sa rady vzdelanejších skialpinistov rozrásli o nových členov.

sobota, 25. apríl 2020

Sezóna

Január slabší na sneh, ale Žiarska dolina opäť nesklamala - od prvého januára hore aj dole na lyžiach. Február už v plnej sile. Prašan pod sklznicou a slnko nad hlavou. V marci prišla rana z Číny. Kurzy, akcie a výjazdy za dobrodružstvom museli byť zrušené.

Kurzy

Lavínový kurz #1 v januári tradične odštartovala Žiarska dolina. Snehu nijak extra veľa, ale kto vie, nájde. Škoda zlomenej lyžiarky pár dní pred termínov, bolo by nás o jedného viac. Na kvalite a sile osadenstva to však nijak neubralo.

Lavínový kurz #2 už v plnej sile čo do počtu ľudí aj do počtu centimetrov tej bielej magickej hmoty, ktorú tak radi vyhľadávame. Vydarená partia, podmienky plné snehu a prašanu, kam až oko dovidí. Čo viac si priať? Snáď už len nezabudnúť správne vyhodnotiť bezpečnosť terénu, dobre zvoliť stopu hore a prvú lajnu dole a ak nastane krízová situácia, nespanikáriť a zachrániť kamaráta s pod snehu.

Pomedzi víkendové kurzy sa podarilo stihnúť zopár privátnych denných výšľapov a individuálnych kurzov v menších skupinkách. Vždy bezpečne a pohodou. Končili sme v apríli vo svojom okrese.

SARS-CoV-2 a ochorenie COVID-19

Začiatkom marca však museli byť všetky akcie preventívne skrečované... a začala Covid-19 doba.