Lavínový kurz #1, 18.-20.1.2019

Parádna partia, (skoro) sami v doline, snehu vyše *** (lavínovej sondy) a dostatok prašanu pre všetkých.

nedeľa, 20. január 2019

Lavínový stupeň 4

Prvý z trojice lavínových kurzov v roku 2019 nemohol začať lepšie. Pár dní pred kurzom silno snežilo a v oblasti bol vyhlásený 4. stupeň z 5-miestnej lavínovej stupnice. V týchto podmienkach neexistuje možnosť bezpečne sa hýbať v teréne. Lepšie je kukať z okna a čakať na stabilizáciu podmienok.

Trend od polovice týždňa bol jasný - klesajúca tendencia! Poniektorí účastníci "zájazdu" mali obavu, ale po uistení HV šli do toho. Urobili dobre. Podobne bojácne uvažovalo zrejme viacero ľudí, pretože srornovali ubytvanie a na chate sme boli sami. Neskutočné. Vonku super podmienky a sami na chate.

Prvá stopa

V sobotu nás čakal parádny deň, lavínový stupeň 3 a iba jedna stopa - naša. Lepší začiatok sezóny si nemohol nikto priať. Pohyb v teréne bol prispôsobený aktuálnym podmienkam. Podľa večernej prednášky nám bolo jasné, že sa musíme vyhnúť strmým svahom. Náš bohyb v teréne bol bezpečný.

Až vysoko v doline nás dosthil kolega horský vodca Miro Peťo. Mal namierené na "prieskum terénu". Inými slovami, nemohol odolať dať si prvú lajnu z vrcholu Hrubej kopy. Po uistení že má v doline partiu pre prípad lavínovej nehody pokračoval smelo ďalej. My sme mu trochu závideli, ale náš plán bol jasný - stratégia výstupu, vyhľadávanie a samozrejme prvá lajna.

Kto vie, nájde

Povinná jazda, testy dosahu lavínových prístrojov, stratégia vyhľadávania v praxi. Žiadna jadrová veda. Ideme do ohňa - vyberáme si plátno ktoré plánujeme pokresliť. Naša prvá lajna. Miesta je dostatok. Všetci, menej znalí, smerujú po už vyšlapaných trasách. My znalí si hľadáme vlastné terény.

Jazda. Prvá lajna pre každého. Zlepšujeme techniku zjazdu. Kopec nie je ešte dočmáraný. Neodoláma a otáčame na ďalší výstup. Paráda.

Lavína!

V podobnom duchu sa nesie aj nedeľa. Smerujeme do nepopísanej doliny plnej snehu. Sme sami. V strmšom svahu z bezpečnej strany vyhodnocujeme snehový profil. Výsledok - vysoké riziko. Smerujeme do bezpečnejších terénov kde ešte rekapitulujeme večernú teóriu. Dopĺňame skúsenosti. Čaká nás zjazd. Ako inak, prvá lajna!

Zrazu pred nami zahučala lavína! Šírka odtrhu 150m, dĺžka lavínovej dráhy 400m. Vyberáme vyhľadávače a prehľadávame lavínovú dráhu. Máme jeden signál. Našli sme. Akcia úspešná. Naštastie šlo iba o simulovanú lavínovú nehodu, ktorú zvládli všetci výborne. Lavínový kurz splnil očakávania učastníkov aj horského vodcu.

Neuveritelne dobrá partička na neuveriteľne dobrom lavínovom kurze.

Martin, horský vodca IFMGA