Skialp na Silvrette v okolí Jamtal

Výjazd do oblasti Silvretta so skvelou partiou nemohlo pokaziť ani arktických -30°C. Skialpová akcia v raji skialpinizmu dopadla na výbornú!

streda, 28. február 2018

Skialpové výjazdy v oblasti Silvretta sú takmer vždy zárukou skvelých túr a super lyžovania v prašane. Ak sa k tomu pridá skvelá partia ľudí, výsledok je zaručený. Potvrdilo sa to aj teraz.

Arktické počasie

Nejeden meteorologický model predpovedal jasné a mrazivé počasie s teplotou -25°C až -30°C vo výške 2500-3000 metrov. Takýto mráz snáď nikto z nás ešte nezažil a neabsolvoval skialpinistickú túru v takýchto podmienkach. Predpoveď sa potvrdila. V pérovke dobre, v chate najlepšie :). Technika aj my sme sa však nedali a zažili sme zopár jedinečných dní na snehu, skvelé túry a zjazdy.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Tento rok je snehu všade dostatok. Niekde aj priveľa. Stredisko lavínovej prevencie v Tirolsku hlási pre oblasť Silvretta lavínový stupeň číslo 3. Kritické sú hlavne oblasti s previatym snehom, ktorého je v celej doline dosť bez ohľadu na orientáciu, a tiež skryté nestabilné vrstvy v "snowpacku". Vieme, že veľký mráz situáciu určite nestabilizuje, skôr naopak. Musíme sa hýbať v bezpečných koridoroch a vyhnúť sa strmým sklonom.

Podmienky v doline s množstvom spadnutých doskových lavín nám napovedali veľa už počas výstupu na chatu. Algoritmy v hlave horského vodcu začali pracovať na vyšší výkon. Výsledok nášho pôsobenia v oblasti musel byť bezpečným zážitkom.

Jamspitze, 3153m

Miro, horský vodca ašpirant, dostal za úlohu naplánovať prvú túru. Zvolili sme klasiku - Jamspitze.  Pekná, nenáročná túra s prevýšením cca 1000m a parádnymi výhľadmi do celej doliny. Ráno nás prekvapila biela tma. Ako v práčke. Nad 2500 sa situácia zmenila a čakal nás slnečný a mrazivý deň.

Výšlap v relatívnej pohode. Bola nedeľa, v teréne asi "milión" ľudí. Na rozdiel od skúseností z domáceho piesočku v Žiarskej alebo Veľkej studenej doline, sme boli na túre takmer sami. Pod vrcholom sa začal hlásiť arktický mráz. Rýchlo hore, zopár fotiek, niečo pod zub a zostup.

Prirozdene sme sa rozdelili na dve časti - skupina A a skupina B. V oboch partička s vysokými kondičnými a lyžiarskymi ambíciami, teda každý bojoval v inom leveli :), no s rovnakým výsledok - spokojnosť z parádneho dňa.

Gamspitze (3107m) a -35°C

Obhliadka oblasti v prvý deň nás utvrdila, že Gamspitze (3107m) s prestupom popod Chalausspitze na ľadovec Chalaus bude rozumná túra. Podobne kondične aj technicky náročná ako v prvý deň.

Zima pritvrdila. Začalo padať podozrenie, či nesklame technika. To by bola nepríjemná komplikácia. Väčšina ocenila kvalitu peria od "uja Jožka". Výšlap v relatívnej pohode. Výška už nerobila problém takmer nikomu. Finálny výstup na Gamspitze sme radšej vzdali. Parádne výhľady zo sedla dostali prednosť pred omrznutým nosom a prstami na rukách, či nohách. -30°C, pocitová ešte nižšia. Ide sa dole.

Pôvodný plán bol prestúpiť do susednej doliny, no po druhom výšlape sa situácia zmenila. Prednosť dostala istota prašanu pred neistotou a tieňom ľadovca Chalaus. Bolo to správne rozhodnutie. Jazdu v prašane si užili všetci.

Finále

V posledný deň sme zvolili kratšiu a pohodovú túru do oblasti Futscholferner. Ako inak, zima a jasno. Dnešná túra s prevýšením cca 600m bola viac menej o nájdení pekného zjazdu, kedže nebol čas vystúpiť na žiadnu dominantu v tejto časti. 

Po zostupe na chatu ešte balíme veci. Lúčime sa s Vladom - pražákom z Prešova, ktorý sa o nás ukážkovo staral. Spokojnosť vládne na tvárach celej partie. Verím, že nám to vydrží ešte pár dní v realite do ktorej sa vraciame.

Martin a Miro, horskí vodcovia UIAGM