Tatranská Haute Route

Strmé sedlá, super zjazdy. Pravý alpinizmus na lyžiach v domácich horách.

nedeľa, 26. marec 2017

Tradičná akcia v domácich horách. Strmé sedlá a super zjazdy. Povinná výbava - lyže, pásy, mačky, čakan a dobrá nálada. To je pravý alpinizmus na lyžiach - nič pre bábovky. Skialpinistický prechod cez tatranské sedlá patrí medzi klasické prechody a nemal by chýbať v zbierke žiadneho skialpinististu.

Spišáci nesklamali

Po minuloročnej spoločensky vydarenej akcii sa spišácká útočná skupina opäť hecla. Cieľ bol jasný, dokončiť začaté. Tentokrát sa veľká skupina okresala iba na zdravé jadro. O to intenzívnejšie zážitky nás čakajú!

Časť od Popradského plesa po Zbojnícku chatu už máme okukané. Tento rok meníme prvú etapu. Našou štartovacou dolinou bola tá Velická. Spoločenská časť v piatok nesmierne intenzívna, sobotný štart neskutočne ťažký. Trochu motania sa na svahoch doliny, šup ho cez Poľský hrebeň, sedlo Prielom a sme na Zbojníčke. Plán bol jasný, žiadna jadrová fyzika. Realita však výrazne iná. Podmienky nie ideálne. Dali sme to!

Mačky a opäť mačky

Tento rok nás na chate nečakala žiadna nevesta, ani disko guľa, no chladené pivko zacelilo všetky rany. Ráno vyrážame medzi prvými... do nie príliš dobrého času, ba priam až nečasu. Predpoveď počasia je ale pozitívna. Nový prašan a slnko pod sedlom Prielom vyčarili úsmev na tvárach nie len v našej skupine. Tešíme sa na super zjazd do Malej studenej. Márne. Lyže na batoh, mačky na nohy, čakan do ruky a ide sa. Miestami tvrdo ako na hokejovom štadióne.

"Slečna, neurobíte si s nami fotku?" Na térynke naberáme okrem časovej straty aj novú silu. Dnes to už musíme dať. Výšlap do Baranieho, vrchná pasáž na mačkách. Situácia rovnaká, zostupujeme na mačkách, na rad prišlo aj lano. Nižšie v doline to síce nie je žiadne terno, ale lyžujeme. Chata na dohľad, no fľaška dáva jasné stop. Tvrdo. Zostup na mačkách. Rýchla energia na Brnčalke a fičíme dole dolinou.

Tento rok sme to dali. Podmienky žiadna sláva. Chlapi, budúci rok dáme niečo menej alpinistické, viac zážitkové, kondične nenáročné. Či?

Martin Kyrc,
horský vodca IFMGA/UIAGM/IVBV