Skialp kurz v Žiarskej doline

Ako sme hľadali a našli. Ako sme nevedeli a už vieme. Víkend na lyžiach dopadol skvele.
utorok, 4. február 2014

V termíne 31.1.-2.2.2014 sme sa pokúsili zvládnuť neľahkú úlohu, nájsť sneh a naučiť čosi nové a potrebné nádejných skialpinistov. Po stránke snehu, to bola úloha neľahká, no Žiarska dolina nesklamala. Vo finále to bol úspešný víkend v spoločnosti skvelých ľudí.

Výšlap na chatu v piatok podvečer bol síce natesno, ale takmer kompletka na pásoch. Nad chatou to už bolo veselšie, no nebola to typicky zimná Žiarska dolina ako ju poznáme. Napriek tomu, vzhľadom na situáciu aká v tomto roku vládne, bolo to to najlešie čo doma máme. Martina, Zuzana, Jozef a Štefan boli skvelí. Okrem drobných otlakov si odniesli domov aj nové skúsenosti z oblasti skialpinizmu a lavínovej prevencie. Ba čo viac, konečne si potykali s rajom skialpu na Slovensku - so Žiarskou dolinou.

Napriek zlým snehovým podmienkam, sa v oblasti kde sme pôsobili cez víkend aj my, stali tri lavínové nehody. V žiadnej sa neocitla naša skupina a všetky dopadli pre zúčastnených dobre... a tí mali čo na chate oslavovať. A oslavovali intenzívne! :) Nám skúsenejším bolo pozorovaním okolia a predchádzajúceho priebehu počasia jasné, že treba mať oči na stopkách.

Málo snehu neznamená automaticky bezpečné podmienky. V kombinácii s niektorými okolnosťami je tomu práve naopak! Aj preto je vhodné absolvovať lavínový kurz a naučiť sa bezpečne správať v lavínoznom teréne.