Skialpinistický prechod Vysokých Tatier

Tatranská Haute Route - veľkolepý skialpinistický prechod tatranskými sedlami.
piatok, 22. marec 2013

Po mrazivom víkende sľubovala predpoveď počasia stabilné, hoci stále chladné počasie. Druhý termín prechodu Vysokých Tatier od Belianskych Tatier až po Popradské pleso vyzeral sľubne. Predpoveď počasia bola stabilná, posledné dni mali stabilizujúci charakter pre snehové vrstvy.

V medzinárodnej česko-slovenskej zostave - Michal, Bohuš, Peter, Adam a Janka s Peťom, sme v utorok podvečer vyrazili na malebnú chatu Plesnivec v Belianskych Tatrách. Predvíkendová víchrica zanechala za sebou nemalú spúšť. Popádané mohutné stromy a kopec konárov na zemi nás však nemohli odradiť.

Streda nás privítala do slnečného rána. Podmienky na prechod vyzerali byť ideálne. Pohľad do Baranieho sedla od chaty pri Zelenom plese však neveštil nič dobré. Slová chatára to len potvrdili. Nad miestom zvanom "fľaška" boli snehové vankúše a vyššie v sedle hrozili nebezpečné vetrom ubité snehové dosky. Do Baranieho sedla smerovala skupina "nič netušiacich" španielov, pod vedením slovenskej "vedúcej". Nezostalo nám nič iné, iba držať palce týmto odvážlivcom a zvolili sme alternatívu cez Malú Svišťovku... 25km a 1600 výškových metrov. Bol to dlhý deň.

Dosť bolo turistiky. Plán na štvrtok bol ambiciózny. Mačky, čakan a alpinizmus do Studeného sedla. Odťiaľ presun do Litvorového a bleskový presun do Východnej železnej brány. Počasie podľa predpovede nám dávalo čas do 14:00, realita však povedala svoje. Do prvého sedla sme vystúpili netradične, kvôli bezpečnému postupu ľavou stranou. Počas výstupu do Litvorového sedla začala sadať oblačnosť a silnelo sneženie. Test stability snehových vrstiev pod sedlom a zhoršujúce sa počasie nedovolili bezpečne pokračovať v tomto ambicióznom pláne. Škoda. Predpoveď počasia nevyšla a plánovaný prechod tatier sa nakoniec nepodarilo dokončiť.

Mimochodom, "odvážlivci" z prvého dňa sa objavili na Zbojníckej chate a sami potvrdili, že prechod sedlami nebol bezpečný. Nasledujúci deň pokračovali na Popradské pleso. Nečítali sme o nich vo večerných správach, takže mali šťastie. Našťastie.

Ďakujem vám za účasť. Verím, že sa nám spoločne niekedy v budúcnosti podarí dokončiť tento veľkolepý prechod.