Tatranská Haute Route

Skialpinistický prechod Vysokých Tatier v rôznorodých podmienkach.

štvrtok, 16. marec 2023

Polovica marca, ideálny termín skialpinistického prechodu Vysokých Tatier. Piatková víchrica poriadne zamiešala karty podmienok a mohli sme čakať čokoľvek, od vyfúkaných plání na trávu alebo ľad, až po nebezpečné snehové preveje a nestabilné vankúše. Dočkali sme sa. Bolo všetko.

V sobotu ráno ešte doznieval silný vietor a zima z predchádzajúceho dňa. V oblasti Ľadového plesa vietor ustal, no čakalo nás prešlapávanie snehu vyše kolien. Test stability pod Východnou Železnou bránou nepreukázal nič nebezpečné a čochvíľa sme mali prvé sedlo pod nohami. Paradoxne, na východnej strane bolo snehu pomenej, zato tvrdo. Gerlachovské spády sa bez mačiek nezaobišli. Stratili sme čas. Krátka pauza pri Kačacom plese a nabrali sme smer druhé sedlo nášho prvého dňa - sedlo Prielom. Okolo litvorového potoka do Litvorovej kotliky a ďalej k Zamrznutému plesu. Posledné stúpanie v parádnom snehu do sedla Prielom a už len zjazd na Zbojnícku chatu.

Nové ráno, krásne slnečné počasie a nové zážitky. Sprvu ľahko, popod Javorový štít tvrdo na mačky, no neskôr pohodový jarný skialp v tričku cez Strelecké polia. Stretávame prvých skialp-behačov. Mokrým snehom zo západu do Priečneho sedla a na východe prvý prašan dnešného dňa. Je teplo. Prechod z tieňa na slnko hneď mení podmienky. Zdravíme kamarátov na Térycho chate a pred nami posledný výšlap dňa. Baranie sedlo. Takmer až hore na lyžiach. Dnes tu nie sme sami. Tešíme sa na takmer 1000 vm zjazdu, no Fľaška nás nepustila inak ako na mačkách. Ďalšie zdržanie. Prespávame na Brnčalke.

V doline Zeleného plesa sa prebúdzame do krásneho rána. Škoda stratiť deň. Moceme sa v doline, vyhľadávame prašany, užívame si jarný skialp v tričkách. Celé potulky tatrami ukončujeme fitnes skialpom cez Malú Svišťovku, popod Huncovský štít až na Skalnatom plese. Pri zapadajúcom slnku zjazdovkou do Tatranskej Lomnice.

Sumár prechodu? Všetci spokojní, vysmiati, opálení a poniektorí aj unavení.

Martin, horský vodca IFMGA