Silvretta tour 2019

Skialpinistický prechod oblasti Silvretta. 5 dní zážitkov, prašanu aj rybárčenia.

streda, 27. február 2019

Silvretta je klasika s garanciou snehu. Púdru. Tentokrát padlo rozhodnutie skialpového prechodu s klučkovaním pohraničím medzi Rakúskom a Švajčiarskom. Zostava bola ambiciózna, žiadalo sa nám výškových metrov.

Heidelberger

Presun do oblasti a výšlap na chatu Heidelberger (2264m). Veľká chata, tentokrát takmer ľudoprázdna. Oddychujeme, plánujem ďalší deň.

Ráno je náš cieľ jasný - chata Jamtal v susednej doline. Nie sme sami. Sme jeden vagón vo vlaku putujúci dolinou. Ambícia nám nedá a robíme si odbočku do nepočarbaných miest. Naľahko. Hore fúka. prvý zjazd za nami. pred nami sedlo Kronenjoch (2980m). Dlhý zjazd na Jamtálsku stranu. Po krátkej pauze a pivečku odbiehame z chaty na ľahký výšlap. Poniektorí.

Rybačka

Tretí deň je náročný. Počasie sa zhoršuje. Sneží, fúka, vidno ledva chlapa pred sebou. Pôvodne ambiciózny plán rýchlo meníme za alternatívnu. Čím skôr na vrchol Hintere Jamspitze (3029m). Odtiaľ zjazd na Tuoi huette (2250m). Iná trasa nie je.

Viditeľnosť ako v práčke. Azimut, výškomer a dnes aj "rybárska technika".  Kontrola stability vrstiev a môžme ísť ďalej. Bezpečnosť na prvom mieste. Sprvu prechádzame cez starú lavínu, nižšie sa otvárajú parádne terény. Škoda že ich v práčke nevidno. Pekne pomaly, až na chatu. Dnešnou lajnou sa nemôžme chváliť.

Na malej a útulnej chaty bez teplej vody nás privíta chatár. Zakúri v krbe a už aj núka prípitok. Môžme hodnotiť deň. Ryby žiadne, hlavne že sme bezpečne na chate.  Chlapi dnes dostali lekciu s udicou.

Thomas odchádza

Ráno sa s nami lúči Thomas. Smeruje domov, do Švajcu. Nás čaká výšlap do Vermunt pass. Počasie nie je ideálne, v noci snežilo. Lavínová trojka. Pred nami strmá výšlapy. Voľba trasy nesmierne dôležitá.

Dnes Piz Buin (3312m), dominantu oblasti, vynechávame. Správne rozhodnutie. Sme prví a razíme stopu. Napriek technickým problémom s odlepeným pásom sme na hranici v sedle Vermunt (2797m).

Volíme alternatívu a klasické kolečko s prechodom na Jamtálsku stranu cez Obere Ochsenscharte (2955m). Veľa výškových metrov, parádne zjazdy v bielej perine po kolená. Miestami aj nad. Škoda, že deň je tak krátky. Ešte výšlap do sedla Tiroler (2935m) a finálny zjazd na chatu Wiessbadener (2443m).

Pokuta za parking

Posledný deň sa hýbeme v severne orientovaných svahoch. Púder kvalitný. Neodoláme a stihneme ešte dva výšlapy a dva zjazdy v prašane po kolená. Už len zjazd dolinou k priehrade a nekonečným zjazdom do civilizácie. Logistika s presunom do Ischgl kde zisťujeme, že pre papuču tak skoro neodídeme. Hlavne, že nám parkmajster tvrdil, že tu auto môžme nechať 5 dní.

V hlavných úlohách: Ondro, Papo, Michal, Slávek, Peťo a Thomas
Podpora: Martin, horský vodca UIAGM/IFMGA