Silvretta v okolí Wiesbadener hutte

Druhá Silvretta v tejto sezóne s overenou partiou skialp-chtivých jedincov. S novým prašanom vyše kolien to nemohlo dopadnúť inak ako na výbornú.

sobota, 17. marec 2018

Silvretta je skvelá oblasť na rozhraní Rakúska a Švajčiarska. Poskytuje rôzne terény podľa lyžiarskych schopností a takmer vždy garantuje skvelé snehové podmienky. Ani tentokrát tomu nebolo inak.

Začíname

Lanovko-tunelový vývoz k jazeru a odtiaľ po svojich na chatu Wiesbadener. Prvé dni si moc slnka neužijeme. Je zamračené. Úvodné dni smerujeme na menej náročné túry. Zvykáme si na výšku, ladíme techniku lyžovania, lepíme otlaky. Plánujeme podľa predpovede.

Lavínovka stúpa

Počasie sa mení. Občas slnko, občas mrak. Trochu sneži. V noci celkom dosť. Do rána je bieleho prachu miestami nad kolená. Lavínovka stúpla. Je vyhlásený stupeň 3, no lokálne sa to hýbe od stupňa 2 po 4. Znalosti z lavínovej prevencie sú nevyhnutné. Prišli sme si to užiť, nie skončiť pod bielou perinou. 

Vyrážame. Takmer prvý. Občas sa odkloníme a razíme vlastnú stopu, v menej strmých terénoch. Toto je tá pravá Silvretta! Kto ju zažije takto, neprestane sa sem vracať!

Prestáva snežiť, viditeľnosť sa zlepšuje. Otvárajú sa nám takmer neuskutočné možnosti. Môžeme si vybrať vlastnú lajnu v tejto bielej perine. Kiež by sme viac trénovali pred sezónou. Možnosti neúrekom, kondička žiadna. Nevadí.

Finále

Ráno balíme, lúčime sa s chatárom. Celá dolina počmáraná. Prispeli sme aj my. Ešte ľahký výšlap a dlhočizný zjazd k jazeru. Čaká nás už len pohľad z taxi-busu a návrat do civilizácie.

Ella, Ľubka, Juraj, Igor, Martin, Janko a horský vodca UIAGM/IFMGA Martin