Liptov ride verzus Lavínový kurz

Nadšenci bez ktorých by Liptov ride nevznikol si to prišli rozdať s lavínovým kurzom. Pozrite ako sa im darilo.

piatok, 3. marec 2017

Zopár ľudí, vďaka ktorým vznikol skvelý, parádny, veľkolepý a jedinečný pretek na Liptove - Liptov ride, sa rozhodlo rozšíriť svoje vedomosti v oblasti lavínovej prevencie. Spoločný termín sa podarilo nájsť asi na 4-tý pokus, no asi to tak malo byť. Lepší termín sme asi nemohli chcieť. Skoro sami v doline, snehu tak akurát, slnka trochu viac, piva dostatok, nálada perfektná, všetci prežili.

Podvečerný výšlap na Žiarsku chatu, dajaké tie vitamíny s penou a prvá večerná prednáška za nami - lavínova výbava, princípy lavínovej prevencie, stratégia vyhľadávania a práca s lavínovým prístrojom.

Keď nevieš kam, choď tam kam ostatní

Ráno smerujeme do miest, kam nechodí väčšina "skialpinistov". Teda skoro nikto až na zopár miestnych. Kontrola prístrojov a za chvíľu odbáčame mimo klasickej výstupovej trasy. Sme medzi prvými. Slalom pomedzi kosovku a sme pod V svahmi Príslopu. "Ak nevieš kade, choď tam kam idú ostatní", asi takto sa rozhodla cca 30-členná česky mluvíci skupina a ťapkali hlava nehlava. Prvý pod Baníkovom, posledný člen ešte pri chate. Bez komentára :).

Pripraviť lavínište a ide sa makať. Pracovať s moderným lavínovým prístrojom akejkoľvek značky nie je dnes žiadna jadrová fyzika. Chce to určitú dávku nácviku, výrazne menšiu ako so staručkým Berdinom. Všetci to zvládli, takže v prípade lavínovej nehody už nebudú iba bezvýznamní štatisti. Podmienky na V svahoch umožnili urobiť si snehový profil. Teória sa potvrdila, tie vrstvy snehu rôznych vlastností tam naozaj sú!

Ide sa dole. Krajšia časť dňa pred nami. Robíme prvé lajny v nepopísanom svahu. Niekto krajšie, iný ešte krajšie. Radosť z pohybu je neskutočná. Len keby to netrvalo tak krátko. Slalom pomedzi bučky a už pijeme vitamíny na chate.

Večer prednáška - kamarátska pomoc, stratégia rozhodovania, testy stability, plánovanie a ráno podobný scenár. Akurát počasie už také tatranské. Predpoveď však sľubuje okno. Ideme. Opäť medzi prvými, načo strácať čas. Cestou kopeme a vyhodnocujeme snehový profil, pípakujeme viacerých zasypaných a hneď vedľa dávame prvý zjazd. Neprezradím kde, ale prvá lajna je naša.

Lavína!

Odtrh v šírke 100m, lavínová dráha 200m a nános cca 30m. Akcia, lavína, jeden zasypaný. Makajte. Horský vodca musí udržiavať družstvo v pohotovosti. Skupina v miernom strese, no zvládli to parádne. Zasypaný nájdený za 6 minút bez zranení. Berdin opäť nesklamal ;).

Nie sme pomalí, počasie sa zlepšilo, preto si dávame ešte výšlap do Žiarskeho sedla. Klasika v Žiarskej doline. Zopár fotiek a jazda popod Smrek a Baranec späť na Žiarsku.

Vodca sa, na rozdiel od takého Gerlachu, narobí ako kôň, ale za spokojný výraz v tvárach skvelých ľudí na lyžiach v nedeľu po ukončení kurzu mu to stojí. Liptov ride, boli ste perfektní! Najbližšie sa vidíme na vašej akcii - www.liptovride.sk. Enjoy!