Grossglockner

Mikołaj a Kamil, alpinisti z Poľska, využili ideálne podmienky v oblasti Glockner Gruppe a spoločne sme vystúpili na najvyšší vrchol Rakúska - Grossglockner (3798m).
pondelok, 15. júl 2013

Mikołaj a Kamil, alpinisti z Poľska, využili ideálne podmienky v oblasti Glockner Gruppe a spoločne sme vystúpili na najvyšší vrchol Rakúska - Grossglockner (3798m).

V sobotu 6.7. sme spoločne absolvovali dlhú cestu do oblasti Hohe Tauern. Na parkovisku pri Lucknerhaus-e (1918m) zbalili potrebné veci a vyrazili. Podmienky pre výstup a predpoveď počasia na najbližšie dni boli ideálne. Logickým štartovacím bodom pre výstup na vrchol je Stüdlhütte (2801m). Tá však bola beznádejne plná, preto sme už vopred vedeli, že nás po dlhej ceste čaká nastúpať 1500 výškových metrov na útulnejšiu Erzherzog Johann Hütte (3451m). Posledné metre sme absolvovali pri svite čeloviek.

Ráno nás privítalo jasným počasím s príjemnou teplotou pár stupňov nad nulou. Podmienky pre výstup ako z veľkej knihy. Včerajší náročný výstup nepomohol k skorému rannému vstávaniu a po raňajkách sme vyrazili medzi poslednými. Napriek ideálnym podmienkam na "normálke" nebolo tak plno ako počas sezóny. Zopár miestnych vodcov so svojimi vláčikmi a kde-tu ambiciózny turista.

S pribúdajúcou výškou sa chlapom tvoril čoraz väčší úsmev a na predchádzajúci deň si takmer nespomenuli. Vrchol sme dosiahli v skvelom čase a dostatočne si užili výhľady z najvyššieho bodu Rakúska. Zdržali sme sa natoľko, že bol vrchol iba náš.

Keďže sme mali ďalší deň ako rezervu pre prípad zlého počasia, nemohol som chlapom odoprieť luxus Stüdlhütte, kam sme z vrcholu zostúpili a rozhodli sa stráviť noc. Večera s ponukou niekoľkých chodov, vrátane zákuskov. Luxus, aký sa dá zažiť v každom prímorskom hoteli, no iba na zopár horských chatách.

Predpoveď počasia na pondelok sľubovala pol dňa pekného počasia, no od 13:00 hrozil dážď a búrky. Program na tento deň bol jasný - tréning pohybu po ľadovci a záchrany z trhliny. Neďaleko chaty sme si vyhliadli vhodný terén na nácvik a Mikołaj s Kamilom trénovali tak intenzívne, že mám pocit, že sa im hádam aj hlavy zväčšili.

Cześć chłopaki, było to idealne wspinanie!